Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar

Gyengénlátó Változat

A GAMF uralja az eget!

A Continental által szervezett „Continental ContiTech Szeged Mérnök Grand Prix” harmadjára került megrendezésre a Szegedi Ifjúsági Napok keretein belül, ahol egyetemünk csapata az első helyen végzett. A Fémtechnológiák Tudományos Műhely szervezésében benevezett csapat a „GAMF Flying Project” nevet kapta. Ezzel a csapattagok - Kovács Rebeka, Kemény Viktor, Szalay Ákos - a vizsgaidőszak levezetéseképpen egy repülőszerkezet építésébe kezdtek, amivel képviselni kívánták az egyetemet az idei versenyen. 

A versenykiírás szerint, a repülőgép egyetlen energiaforrása csak egy a Continental által biztosított gumiszálban eltárolt rugalmas energia lehetett és minimum 5 másodpercet a levegőben kellett tartózkodnia a szerkezetnek a sikeres nevezés érdekében. A nevezési határidőn belül, a hallgatói műhelyek által biztosított eszközökkel és a Megalux csapat támogatásával, elkészült a versenyre kész kompozit helikopter, amivel augusztus 25-én rajthoz álltak hallgatóink. A nevezett egyetemek közül csak a Budapesti Műszaki Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Neumann János Egyetem (GAMFK) jutottak el a versenyig.

A meghirdetett kategóriák közül a GAMF csapata a BSc hallgatók számára elérhető „Practical” kategóriában versenyzett. A csapatok közül a kezdés lehetőségét sorsolás után a GAMF Flying Project kapta. A repülések során a gép megbízhatóan hozta az elvárt 7,5 másodperces értéket, amit az utolsó repülés alkalmával megdöntött, és 8,2 másodperccel, a levegőben legtovább maradt szerkezet rekordját állította fel. A verseny hivatalos zárása után, az eredményhirdetés következett, kategóriájában az elsőnek járó díjat a helikopter abszolút győzelmével, a GAMF Flying Project csapata vihette haza.

Partnereink