Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar

Gyengénlátó Változat

Eredményesen zárult az IEEE HS Student Paper Contest pályázat

Az IEEE Hungary Section (IEEE HS) minden évben pályázatot hirdet felsőoktatási intézmények hallgatói számára "Student Paper Contest" címmel. A pályázaton a felhívásban megjelölt időszakban készült, az IEEE szakterületi spektrumába tartozó magyar vagy angol nyelvű szakmai cikkek és dolgozatok vehetnek részt. A Neumann János Egyetemről Tajti Ferenc gépészmérnök hallgató harmadik helyezést ért el a versenyen TDK munkájával. 2019.01.15.-én került sor az Institute of Electical and Electronic Hungary Section Student Paper Contest díjkiosztójára. A díjak átadására Budapesten, a Trófea Grill étteremben egy ünnepélyes vacsora keretein belül került sor, ahol a vacsora folyamán a nyertesek és biztosság tagjai a kutatási munkák folytatásáról is értekeztek.

Növelt szilárdságú járműipari acélok határfelületi tulajdonságainak módosítása lézersugaras felületkezeléssel című dolgozat összefoglalója:

A járműgyártó cégekkel szemben támasztott egyre szigorúbb környezetvédelmi és biztonsági előírások hatására, egyre nagyobb számban használnak fel nagyszilárdságú acéllemezeket a járművek gyártása során. Az így elért súlycsökkenés hatására, jelentősen csökken az üzemanyag fogyasztás és a káros anyag kibocsátás. Növelt szilárdságú acélok kötéstechnológiája napjainkban még számos nyitott kérdést tartalmaz. Irodalomkutatások alapján a határfelületi tulajdonságok javulásának nagymértékű hatása van az adhéziós és kohéziós kötéstechnológiákra. A határfelületi tulajdonságok javítására lézersugaras felületkezelést alkalmaztam. Az elért változásokat nyugvó csepp módszerrel határoztam meg. A kísérleti eredményeimből a lézersugaras felületkezelés hatására egyértelmű változás látható, mely a forrasztási technológiai kísérlet során is pozitív változást mutatott. Kidolgozott technológiával nagymértékben javíthatóak a járműiparban alkalmazott növelt szilárdságú acélok határfelületi tulajdonságai. A kutatás célja olyan felületkezelés meghatározása mellyel optimalizálhatók bizonyos kötéstechnológiák.

 

 

 

 

 

Partnereink