Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar

Gyengénlátó Változat

Eredményesen zárult az IEEE HS Student Paper Contest pályázat

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Az IEEE Hungary Section (IEEE HS) minden évben pályázatot hirdet felsőoktatási intézmények hallgatói számára "Student Paper Contest" címmel. A pályázaton a felhívásban megjelölt időszakban készült, az IEEE szakterületi spektrumába tartozó magyar vagy angol nyelvű szakmai cikkek és dolgozatok vehetnek részt. A Neumann János Egyetemről Tajti Ferenc gépészmérnök hallgató harmadik helyezést ért el a versenyen TDK munkájával. 2019.01.15.-én került sor az Institute of Electical and Electronic Hungary Section Student Paper Contest díjkiosztójára. A díjak átadására Budapesten, a Trófea Grill étteremben egy ünnepélyes vacsora keretein belül került sor, ahol a vacsora folyamán a nyertesek és biztosság tagjai a kutatási munkák folytatásáról is értekeztek.

Növelt szilárdságú járműipari acélok határfelületi tulajdonságainak módosítása lézersugaras felületkezeléssel című dolgozat összefoglalója:

A járműgyártó cégekkel szemben támasztott egyre szigorúbb környezetvédelmi és biztonsági előírások hatására, egyre nagyobb számban használnak fel nagyszilárdságú acéllemezeket a járművek gyártása során. Az így elért súlycsökkenés hatására, jelentősen csökken az üzemanyag fogyasztás és a káros anyag kibocsátás. Növelt szilárdságú acélok kötéstechnológiája napjainkban még számos nyitott kérdést tartalmaz. Irodalomkutatások alapján a határfelületi tulajdonságok javulásának nagymértékű hatása van az adhéziós és kohéziós kötéstechnológiákra. A határfelületi tulajdonságok javítására lézersugaras felületkezelést alkalmaztam. Az elért változásokat nyugvó csepp módszerrel határoztam meg. A kísérleti eredményeimből a lézersugaras felületkezelés hatására egyértelmű változás látható, mely a forrasztási technológiai kísérlet során is pozitív változást mutatott. Kidolgozott technológiával nagymértékben javíthatóak a járműiparban alkalmazott növelt szilárdságú acélok határfelületi tulajdonságai. A kutatás célja olyan felületkezelés meghatározása mellyel optimalizálhatók bizonyos kötéstechnológiák.

 

 

 

 

 

Partnereink