Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar

Gyengénlátó Változat

Karnyújtásra a „Szent Grál”?! – napjaink legnagyobb tudományos rejtélye nyomában

 

Előadó: Nagy Péter, fizikus

Időpont: 2018. április 18. 14:00 - 15:30

Helyszín: Informatika Tanszék, NJE GAMF MI Kar, Izsáki út 10., Kecskemét, 4-es épület, 315-ös terem


 A Természet- és Műszaki Alaptudományi Tanszék és az Informatika Tanszék közös rendezvénye

 

tudományos rejtély

Két és fél ezer éve tartja bűvöletében a tudósokat egy rejtvény, amit a világegyetem adott fel az emberiségnek. Az évszázadok során csak nőttön-nőt a kihívás tudományos jelentősége, napjainkra világossá vált, hogy a teremtés egyik legizgalmasabb, legmélyebb talányával állunk szemben, sokan a tudomány Szent Gráljának nevezik. Nem csoda hát, hogy ma egymillió dolláros „vérdíj” van kitűzve a megfejtésére. De távolról sem a csillagászati pénzdíj a legösztönzőbb, a probléma megoldójának neve aranybetűkkel fog az egyetemes tudomány krónikájába íródni.

A germán mondakör szerint legendás nagy királyuk Barbarossa Frigyes nem halt meg, csupán alszik a Kyffhauser hegység gyomrában rejtőzve és ezer év után visszatér, amikor Németországnak legnagyobb szüksége lesz rá. David Hilbert a XX. század egyik meghatározó matematikusa a kérdésre, miszerint mit tenne elsőként, ha Rőtszakállú Frigyes módjára évszázadok múlva feltámadna, azt válaszolta: „Megkérdezném, hogy megoldódott-e már a Riemann sejtés?!”.

Az előadással kivételes szellemi utazásra hívom az érdeklődőket, amely során áttekintjük a rejtély történetét: az ókori görögök által megfogalmazott, bárki számára könnyen érthető tisztán matematikai talánytól kezdve egészen a XX. század végén felfedezett mély fizikai interpretációkig és a civilizációnk alappillérét jelentő kommunikáció és e-kereskedelem titkosítási technológiájáig. Nyomon követjük az egyre mélyebb és átfogóbb rejtéllyé váló problémával küzdő lángelmék sokszor lélegzetelállítóan lenyűgöző eredményeit, amelyekkel úgy tűnik immáron karnyújtásnyira kerültünk a megoldástól.

 

Kérjük jelezze részvételi szándékát az előadás Facebook oldalán.

Partnereink