Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar

Gyengénlátó Változat

Genetikus algoritmusok, evolúciós stratégiák – Élet a gépben

 

ElőadóCsík Norbert

Időpont: 2018. május 09. 14:00 - 15:30

Helyszín: Informatika Tanszék, NJE GAMF MI Kar, Izsáki út 10., Kecskemét, 4-es épület, 315-ös terem


 

Genetikus algoritmusok

 

Az előadás tartalmáról:

A mérnöki életben számtalan példát találhatunk olyan megoldásokra, melyeket a természettől kölcsönöztünk „bevált megoldásokként” olyan problémákra, amelyeknél a számítási idő vagy a kérdés bonyolultsága miatt nem tudunk jobb eredményeket felmutatni. Kérdés, hogy miféle intelligencia vagy elvszerűség szolgáltatta ezeket a megoldásokat? A létezés mibenléte a tervező maga, vagy egyfajta felsőbbrendű kiváltság ez? Létezhet-e ugyanez a viselkedés szimulációs környezetekben milliószor gyorsabban, ha igen, azt hogyan valósíthatjuk meg?

Az előadás - gondolatébresztő jelleggel ezekre a kérdésekre próbál meg – válaszolni, miközben az evolúciós stratégiák és algoritmusok mibenlétét is alapozó módon tárgyalja. A teljes megértést segítendő, az előadás hallgatóságát egy interaktív játékra is invitálom, ahol mindenki egy-egy gépi szálként egy-egy genetikus algoritmust fog „futtatni”.

Kérem a résztvevőket, akik a játékban részt szeretnének venni, hogy radírt, ceruzát hozzanak; telefonjukra pedig egy dobókocka alkalmazást telepítsenek az előadás idejére, mely képes egyetlen kocka dobásait szimulálni (pl. android esetén: DiceShaker 3D).

Az előadó rövid bemutatása:

Dr. Csík Norbert fizikus, programozó matematikus, egyetemi docens, a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karán az Informatika Tanszék oktatója és a Számítási Intelligencia Tudományos műhely tagja. Kutatási és érdeklődési területe a jelfeldolgozás és sztochasztikus optimalizálás.

 

Kérjük jelezze részvételi szándékát az előadás Facebook oldalán.

Partnereink