Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar

Gyengénlátó Változat

INFORMATIKA.NEKED ELŐADÁSSOROZAT

INFORMATIKA.NEKED

Az Informatika.Neked előadássorozatot (korábbi nevén Intézeti Szemináriumok) 2006-ban azzal a céllal indítottuk, hogy egy tudományos fórumot hozzunk létre az Informatikai Intézet három tanszéke (később szakcsoportja) számára, ahol az Intézet dolgozói jobban megismerhetik a friss tudományos eredményeket, valamint egymás kutatási területeit, eredményeit, elősegítve ezzel az intézet kutatóműhelyeinek kialakulását, fejlődését. Az előadássorozat fontos célja volt már a kezdetektől, hogy bevonjuk a hallgatókat az intézeti kutatómunkába és tudományos diákköri tevékenységre sarkalljuk őket.

Az előadásokat részben saját dolgozók, részben meghívott előadók tartották, akik az ország különböző egyetemein és kutató intézeteiben dolgoznak, és egy-egy kutatási terület élvonalbeli képviselői.

Az előadássorozatot 2009 februárjától megújítottuk, és a korábban csak a kutatásra összpontosító irányvonalat kiegészítettük olyan témakörökkel, amelyek a hallgatók nagyobb tömegei számára voltak érdekesek és vonzóak, lehetőséget biztosítva számukra, hogy a legújabb alkalmazott kutatási eredményekkel, technológiákkal találkozzanak, majd a továbbiakban ezen a vonalon elindulva önállóan sajátítsanak el ismereteket. Arra is volt példa, hogy egy meghívott előadó által tartott előadás iránt mutatkozó jelentős érdeklődés hatására a későbbiekben egy szabadon választható előadást indítottunk a témában (pl. Webes alkalmazások fejlesztése ASP.NET-el, Kisvállalati Windows rendszerek adminisztrálása), vagy egy oktató vezetésével önképző kör induljon. Ez utóbbi eredményeképpen négy mérnök informatikus hallgatónk és egy oktatónk 2011. júniusában sikeresen MCP (Microsoft Certified Professional) minősítést szerezett web-alkalmazások fejlesztése témakörben.

Előadásainkon szívesen látjuk volt hallgatóinkat nemcsak nézőként, hanem előadóként is. A felsőfokú oktatáson túl fontos feladatunknak tartjuk az informatika népszerűsítését a régióban. Ennek jegyében az előadások nyitottak, bárki részt vehet rajta ingyenesen. Rendszeresen vannak látogatók a környező középiskolákból és Kecskemét környéki cégektől. Ez utóbbinak köszönhetően több céggel is sikerült jó kapcsolatot kialakítani, ami szakdolgozati feladatok kiadását és hallgatók számára feladatok kiadását eredményezte. A rendezvény kiváló keretet biztosít a tanszék számára a középiskola tanárokkal való aktív kapcsolattartásra is. A meghívott előadók között több szakember is szerepelt az informatikai ipar területéről, ami kiváló lehetőséget biztosított hallgatóink számára, hogy bizonyos megoldásokkal, technológiákkal kapcsolatos tapasztalatokról első kézből szerezzenek információt, és kapcsolatot létesítsenek szakmai gyakorlati hely és szakdolgozat készítési hely keresése céljából.

Partnereink