Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar

Gyengénlátó Változat

Innovatív Járművek és Anyagok tanszék - Bemutatkozás

Tisztelt Látogatónk!

Ezúton szeretnénk megköszönni, hogy felkereste a Járműtechnológia Tanszék oldalát.

Tanszékünk jelenlegi formájában 2012-ben jött létre, amikor az iparból jövő új igények hatására felépült, az új járműmérnöki oktatást befogadó, a korábbi Gyártástechnológia Tanszék épületéhez csatlakozó járműves épület/terület egyesült a gyártási résszel.

A korábbi Gyártástechnológia Tanszék történetéről itt olvashat - link.

2012-től kezdve a Kecskeméten megtelepült, azóta már a 2. gyárát tervező (azt 2021-ben beüzemelő) Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft-vel és a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft-vel megkezdtük a Kecskeméti Főiskolán (és folytattuk 2015-től Pallasz Athéné Egyetemen, majd 2016. nyarától Neumann János Egyetemen) a járműmérnöki képzést azonnal duális/gyakorlatorientált formában is a frissen akkreditált járműmérnöki alapszakon. A járműmérnöki képzés alapjait a minden magyarországi járműmérnök képzés bázisaként szolgáló alma-materből, a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának együttműködésével és aktív/hathatós segítségével vettük át. A képzés alapjainak létrehozói a legkiválóbb gépész-/járműmérnökök voltak, így mindez Prof. Dr. Michelberger Pál, Prof. Dr. Lévai Zoltán, Prof. Dr. Ilosvai Lajos, Prof. Dr. Bokor József és Prof. Dr. Palkovics László nagytekintélyű professzorok nevéhez köthető.

A duális típusú képzést azóta a GAMF Kar valamennyi alapszakára (így a gépészmérnöki, mérnök-informatikus, műszaki menedzser, anyagmérnöki és a 2017-ben elindult logisztikai alapszakára is) kiterjesztette, de a képzési forma már megjelent a Kertészeti és Vidékfejlesztési és a 2017-ben létrejött Gazdaságtudományi Karunkon is. A kezdeti két vállalattal és 25 duális hallgatóval indult képzési forma mára több mint 40 vállalattal és 300 feletti duális hallgatóval zajlik, az országosan képzett 3.000 duális hallgatónak ez a 10%-át teszi ki!

További információk a duális képzésről az alábbi http://www.uni-neumann.hu/dualis-kepzes oldalon találhatók.

Tanszékünk folytatva a régi GAMF-os hagyományokat a nála oktatott hallgatóknak szeretné a lehető legtöbb gyakorlati ismeretet átadni, legyen az járműves szakmai, vagy a gyártással-/megmunkálással kapcsolatos ismeret. Ehhez illeszkednek eszközeink, laboratóriumaink, de az oktatás elméleti, gyakorlati és laboratóriumi órái is ezt a célt szolgálják.

Ma a Magyar Műszaki Felsőoktatásban sok helyen a leendő mérnökök nem jutnak hozzá a kézzel fogható gyakorlati ismeretekhez, ennek több oka/magyarázata van: „nincs ember, aki bemutassa”, „nincs megfelelően működő gép”, „nem tudunk megfelelő alapanyagot biztosítani…”, mindennek elsődleges kiváltója az ipar és a felsőoktatás közötti bérolló szélesre nyílása, a nagyfokú elvándorlás, a fiatalok érdektelensége az oktatói pálya iránt és a legalapvetőbb indok, a pénzhiány…

Ezek a tényezők sokszor oda vezetnek, hogy nagyon sok felsőoktatási intézményben ma már a laborgyakorlatokat videófelvételről mutatják be, ami nagymértékben rontja a vizualitás előnyös hatásait a szakmai anyagok elsajátítása, berögződése szempontjából.

Mi ezzel szemben a GAMF-on a Járműtechnológia és a velünk legszorosabb együttműködő Anyagtudományi Tanszékeken (korábbi Mechtech Tanszék műanyagos és fémes tanszékrészei) igyekszünk mindent „kézbe adott módon” megmutatni, konkrét gépeken megtartott gyakorlati és laboratóriumi órákon az ismereteket elsajátíttatni hallgatóinkkal. Tőlünk nem mehet ki úgy végzett jármű- és gépészmérnök az Intézmény kapuján, hogy ne forgácsolt, hegesztett, lánggal vágott vagy laboratóriumban ne mért, vagy vizsgált volna, illetve ne a gyakorlatban mutattunk volna be a részükre a lehető legtöbb szakmai fogást.

Mindez költséges laborok fenntartását igényli, ezért erősen rá vagyunk szorulva és nagyon hálásak vagyunk a velünk együttműködő iparvállalatok segítségére/önzetlen támogatásáért.

Alapvető szemléletünk, hogy nekünk a képzésben két ügyfelünk van, a hallgató, aki a később „jól piacosítható” diplomát kívánja nálunk megszerezni, illetve az iparvállalat, aki jól képzett mérnököt szeretne tőlünk kapni és – adott esetben – keresi a kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködés lehetőségét velünk.

Mindkét „ügyfél” a lábával szavaz, ha nem azt kapja nálunk, amiért jött, elhagy bennünket és nem is fog a jövőben visszatérni hozzánk.

A fő célkitűzésünk tehát nem is lehet más: a tőlünk elvárt színvonalon oktatva/kutatva csupa elégedett ügyfelekkel vegyük magunkat körbe!

Így hát a Tisztelt Látogató akár leendő, vagy végzett hallgatónk, vagy az iparból tevékenységünk iránt érdeklődő Partner, vagy csak egyszerűen kíváncsi ránk, böngéssze tanszéki/egyetemi oldalainkat, vagy az itt megtalálható elérhetőségeinket vegyes fel velünk közvetlenül a kapcsolatot, bízunk benne nem okozunk csalódást!

Dr. Weltsch Zoltán
tanszékvezető
Járműtechnológia Tanszék

 

Virtuális sétával tekintsen be tanszékünk laborokjaiba:

Járműtechnológia tanszék

Partnereink