Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar

Gyengénlátó Változat

Képzési rendszer

A NJE GAMF Műszaki és Informatikai Kar Magyarország és a Dél-alföldi Régió meghatározó oktatási központja műszaki, informatikai és gazdaságtudományi képzési területekkel. A kar különböző szintű és típusú képzésekkel áll  a tanulni vágyók és gazdasági partnerei számára.

A képzési szintek igazodnak a Bolognai Nyilatkozat célkitűzéseihez. A 7 féléves alapképzés elvégzésével a hallgatók BSc diplomát szerezhetnek. Ez korábban a főiskolai szintű képzésnek felelt meg, most minden az érettségi után a felsőoktatásba belépő – diplomát szerezni kívánó – hallgató először ezt a képzést végzi el és ennek birtokában folytathatja tanulmányait a mesterképzésben.

Az alapképzés egy speciális formája a duális képzés, amelyet német mintára az országban először karunk vezetett be 2012-ben. A „kecskeméti modellnek” nevezett képzéstípus fő jellemezője, hogy a főiskolával együttműködő cégek – nem titkoltan a szakember-utánpótlás biztosítása érdekében – részt vállalnak a képzésből. A duális hallgatók az egyetemi  alapképzéssel párhuzamosan az adott cég képzési programját is elvégzik, így közvetlen vállalati gyakorlati tapasztalatra tesznek szert.

A felsőoktatási szakképzés a felsőoktatási intézményekben folyó szakmai képzés, amely szakképzettséget ad az azt elvégzőknek. Ez a képzési forma is az érettségire épül, de időtartama – négy félév –  rövidebb,  mint az alapképzésé.  A felsőoktatási szakképzést elvégzők a csak középfokú végzettséggel rendelkezőknél jobb eséllyel helyezkednek el a munkaerőpiacon, de a képzéssel további tanulmányaikat is megalapozhatják.

A szakirányú továbbképzésre azokat a diplomásokat várjuk, akik saját szakterületükön szeretnének mélyebb ismeretekre szert tenni és egyes tudományterületeken specializálódni. A szakirányú továbbképzés a korábban megszerzett végzettségre épül, annak az ismeretanyagát differenciáltan bővíti.  Korábban ezeket a képzéseket másoddiplomás képzéseknek nevezték.  Megfelelő különbözeti vizsgákkal lehetőség van nem szakirányú diplomával is részt venni az egyes képzésekben. A megszerezhető végzettség azonban ebben az esetben nem szakmérnök, hanem szakértő, szakspecialista lesz.

A felnőttképzési tanfolyamok elsősorban a továbbképzést szolgálják, de javítják a munkaerő-piaci esélyeket és segítenek a pályamódosításra készülőknek is. A kar szakmai profiljának megfelelően rendszeresen indulnak OKJ végzettséget vagy tanúsítványt adó tanfolyamok az egyéni érdeklődők és a céges partnerek számára is megrendelői specifikációk alapján. Felnőttképzési tevékenységünk a főiskolai képzés szakembergárdájára és infrastruktúrájára épít, ami magas színvonalú oktatást tesz lehetővé. Különösen a műhely- és laborigényes képzések terén vagyunk versenyképesek, mert az alapképzést segítő eszközök rendelkezésre állnak a felnőttképzésben is. 

Összefoglaló táblázatunkban áttekinthetők az egyes képzések sajátosságai

Képzéstípus Időtartam  Jelentkezés módja Bemenet Kimenet Munkarend  Finanszírozás

Mesterképzés

4 félév   alapdiploma  diploma    
Alapképzés 7 félév  Központi felvételi eljárásban  érettségi alapdiploma nappali
levelező 
államilag
támogatott 
önköltséges 
Duális alapképzés  7 félév  Központi felvételi eljárás és céges kiválasztás párhuzamosan  érettségi duális alapdiploma nappali államilag támogatott 
önköltséges 
Felsőoktatási szakképzés  4 félév Központi felvételi eljárásban  érettségi szakképzettség nappali
levelező
államilag támogatott 
önköltséges
Szakirányú továbbképzés  2-3 félév A képzést meghirdető intézménynél diploma szakmérnöki vagy szakértői diploma levelező önköltséges
Felnőttképzési tanfolyam  változó A képzést meghirdető intézménynél változó OKJ végzettség vagy tanúsítvány egyedi órarend szerint  önköltséges 
(Egyes esetekben támogatott.) 

 

 

 

 

Képzések

Partnereink