Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar

Gyengénlátó Változat

Látogatás a Kiskunsági Nemzeti Parkba – 55 éves a GAMF

2019. június 13-én ünnepelte a GAMF alapításának 55. évfordulóját. Számos program közül választhattak az egyetem munkatársai ezen a napon. Az egyik ilyen program a Kiskunsági Nemzeti Park, azon belül a Fülöpházi buckavidék látogatása volt. Szabóné Ronkó Erzsébet kísérte a csapatot, és mutatta meg a vidék jellegzetességeit.  Közel 4 km-es túrán vehettek részt a kollégák, melyet több, mint 30 °C-ban tettek meg. A zárt cipő talpán keresztül is lehetett érezni a forró homokot.

A séta „csúcspontja” a Strazsa-hegy volt, melyről csodás kilátás nyílt a tájra.

 

Hihetetlen, hogy milyen messzire el lehetett látni a bucka tetejéről. A túravezető szerint innen a Duna-parti fák sziluettjét is lehet látni a horizont mentén.

Útközben számos őshonos növényt csodálhattak meg a túrázók. Foltokban fellelhetők a galagonyások és a borókások, mivel a két növény nem szereti egymás közelségét. Az árvalányhaj ebben az időszakban már szélnek ereszti hegyes végű termését, mely beleszúródik a földbe, így a növény tulajdonképpen elülteti saját magát. A látogatók kipróbálhatták a báránypirosítót is. Ez egy olyan növény melynek szárából piros színű nedv szivárog. Annak idején ezzel jelölték meg a birkákat a gazdák.

Tájvédelmi szempontból nagyon fontos, hogy kiirtsák az akácfákat és a selyemkórókat, ugyanis ezek jelenléte a nitrogén kedvelő növényeknek kedveznek, nem pedig az őshonos fajoknak.

Végül íme egy csoportkép a bátor résztvevőkről, akik kora délután, kánikulában is vállalták ezt a csodás túrát.

 

Partnereink