Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar

Gyengénlátó Változat

A döntő feladatai

A döntőben (2. fordulóban) a csapatoknak egy előre elkészített terepasztalon kell útvonalkövetési és akadálypálya jellegű feladatokat megoldaniuk egy előre összeépített robotra írt programok segítségével. A rendelkezésre álló idő: 90 perc. A robotokat a csapatok a helyszínen kap- ják, azok átépítésére nincs lehetőség. Valamennyi robot azonos szerkezetű és rendelkezhet fény-, hang-, ultrahang- és nyomásérzékelőkkel, valamint két szervo motorral. Az akadálypályán a feladatok megoldása során a feladat megvalósításának precizitása a döntő (pontozási skála és a zsűri döntése alapján). A zsűri a programok forráskódját is megnézi  és pontozza. A megoldás során a csapatok használhatják a rendelkezésükre bocsátott teszt- pályát és csapatonként két-két számítógépet a szükséges és telepített programokkal  (NXT-G, EV3-G grafikus programnyelv vagy Brixcc C-alapú (NXC) karakteres programnyelv, esetleg a szervezőkkel történő egyeztetés után más programkörnyezet), valamint egy-egy megépített robotot.

A 90 perc letelte után a csapatok az akadálypályán bemutatják a megoldásaikat, valamint előadás formájában az első fordulóban elkészített programjukat. A kommunikációs program bemutatásához odahaza készíthetnek prezentációt. A bemutatóra csapatonként 15 perc áll a rendelkezésükre.

A tesztpálya teljes egészében csak a döntőn válik ismertté, de a döntőbe jutott csapatoknak a megoldandó programozási feladatok jellegéről, és a tesztpálya vázlatos felépítéséről az első forduló zárását követően tájékoztatót küldünk.

A végső sorrend a zsűri döntése alapján alakul ki, amelynek részei:

  • az első fordulóban elkészített program(ok) és robot(ok),
  • a második fordulóban megvalósított akadálypálya megoldása,
  • a 2. fordulóban megtartott előadás.

A verseny győztes csapatának egyaránt rendelkeznie kell programozói tudással, kreatív tervezési, probléma-megoldási kompetenciákkal és előadói képességekkel is.

Partnereink