A Magyar Rektori Konferencia ajánlása

A Magyar Rektori Konferencia arra kéri az egyetemi hallgatókat, oktatókat, kutatókat és munkatársakat, hogy – aki eddig nem tette volna meg – kérje az oltást, éljen a koronavírus elleni védekezés legfontosabb eszközével.

„Jellemzően az egyetemisták, illetve az egyetemista korosztály a legmobilabb és a legtöbb személyes kapcsolatot teremtő korosztály, ezért körükben az átoltottság arányának növelésével nemcsak a jelenléti oktatás lehetőségét biztosíthatjuk, hanem azt is, hogy családi és baráti kapcsolatrendszerükben minimalizáljuk a vírus terjedését.

A koronavírus járvány az elmúlt másfél évben nagy kihívások elé állította egyetemeinket: 2020 márciusában gyakorlatilag azonnal kellett átállniuk az online oktatásra, majd egy rövid jelenléti oktatással töltött időszak után az elmúlt tanév nagy részében szintén online, illetve hibrid oktatási mód volt jellemző. Bár az egyetemek és a főiskolák, valamint a hallgatók sikerrel oldották meg feladataikat, és álltak át az új oktatási és tanulási rendszerre, mégis egyértelműen állítható, hogy a jelenléti oktatás általában hatékonyabb, és különösen a gyakorlatigényes szakok esetében pedig nélkülözhetetlen. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a következő tanév egészében lehetőség legyen a jelenléti oktatásra, az oktatók és hallgatók szokásos munkarend szerinti személyes találkozásaira. „