Dékáni köszöntő

Tisztelt Érdeklődő!

 

A Kecskeméti Főiskola GAMF Kara 2014-ben ünnepelte az 50. évfordulóját annak, hogy Felsőfokú Gépipari Technikum néven megkezdte működését. Az intézmény 1969-ben kapott főiskolai rangot, amely azóta a Dél-alföldi Régió meghatározó felsőoktatási intézménye, oktatási-kutatási központja.

Bármerre járunk az országban, nagyvállalatoknál, kis- és középvállalkozásoknál egyaránt találkozhatunk a GAMF-on végzett gépészmérnökökkel, műszaki menedzserekkel, mérnökinformatikusokkal, akik nem ritkán vezető beosztásban dolgoznak, ha éppen nem saját cégük, vállalkozásuk irányítói. A GAMF olyan márkanévvé vált az elmúlt fél évszázad alatt, ami nem csak a legjobb ajánlólevél a karon végzett hallgatók számára, hanem garancia a korszerű tudásra, a fejlődés, az önképzés képességére. Karunknak van mire alapoznia, amikor új kihívásokkal kerül szembe. 

Kecskemét és környéke ma az egyik legdinamikusabban fejlődő régiója az országnak, amely 2012 óta – a kormány döntése alapján – Kiemelt Járműipari Központ. A térség gazdasági szerepének erősödésével felértékelődött intézményünk oktatási és tudományos tevékenysége is. Mi is átvettük a magasabb fordulatszámot, és nagyszabású fejlesztési tevékenységbe kezdtünk. Megteremtettük, többek között, a járműipari tudományterület infrastrukturális hátterét és 2012-ben beindítottuk a járműmérnök-képzést.  A német modell magyarországi adaptálásával – elsőként az országban –, a partnercégekkel szoros együttműködésben bevezettük a duális típusú képzést, amely minden eddiginél jobban megfelel a gazdaság elvárásainak. Mindemellett kialakítottuk a kutatás-fejlesztési tevékenység korszerűen felszerelt új bázisát, az Akkreditált Anyagvizsgáló és Méréstechnikai Laboratóriumot. 

Karunk a képzési és kutatási portfólió további bővítésével olyan komplex kínálatot nyújt, amire megalapozottan építhetnek a térség vállalatai. A hagyományos mérnöki és informatikai képzéseink mellett karunkon indult be egy majdani új gazdasági kar első képzése, a gazdálkodási és menedzsment alapszak,  a következő tanévtől pedig – eleget téve a vállalatok elvárásainak – már  logisztikai mérnök szakon is tanulhatnak hallgatóink.

Büszkék vagyunk arra, amit eddig elértünk, s arra is, hogy eredményeinkben egy széles körű partnerség tükröződik.  Kis- és középvállalatok, nagyvállalatok, szakmai szervezetek, intézmények, önkormányzatok alkotják azt a „szövetet” együtt karunkkal, amely  garanciája a közös, sikeres jövőnek.

2016. július 1-jétől új fejezet kezdődött a GAMF történetében: a márkanevet megőrizve GAMF Műszaki és Informatikai Kar néven a Pallasz Athéné Egyetem karaként, 2017 augusztus 1-jétől pedig Neumann János Egytem karaként folytatjuk  a munkát  sok-sok tervvel és bizakodással nézve a jövőre, mert a GAMF „lényege” – meggyőződéssel állítom – ezentúl is változatlan.  

 Dr. Kovács Lóránt, dékán

Hallgatói vélemények