Duális képzés

MIT JELENT A DUÁLIS KÉPZÉS A GYAKORLATBAN?

 • A hallgató és a cég között végig a tanulmányi idő alatt szoros a kapcsolat – a hallgató havi juttatást is kap a cégtől – , amelyet egy ún. hallgatói munkaszerződésben is lefektetnek.
 • Az egyetemi tanulmányi szakaszok után az őszi-téli szemeszterben 8 hét, a tavaszi-nyári szemeszterben 16 hét céges gyakorlati időszak következik.
 • A duális hallgató egyszerre nappali tagozatos hallgatója az egyetemnek és a cég munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállalója, aki a szorgalmi időszakot az egyetemen tölti.  
 • Az adott alapszak képzési programja mellett a duális hallgatók teljesítik a cég képzési programját is.
 

A DUÁLIS KÉPZÉS MINDEN RÉSZTVEVŐNEK ELŐNYÖS

Miért előnyös Neked?
 • Már egyetemi éveid alatt vállalati gyakorlatot szerezhetsz, a legjobb gyakorlati szakemberektől tanulhatsz, s ezt később az önéletrajzodban is feltüntetheted, vagyis a végzés után pályakezdő leszel szakmai gyakorlattal. 
 • Havi juttatást kapsz a cégtől. Ez a törvény szerint legalább a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) hatvanöt százaléka, de az egyes cégek adhatnak ettől többet is, ill.  teljesítmény függvényében emelkedhet a díjazás. Ezen kívül esetenként egyéb juttatások is járhatnak, útiköltséget is téríthetnek és szállást is biztosíthatnak. Fontos, hogy a céges juttatásokat egész évben kapod, vagyis az egyetemen töltött tanulmányi időszakok alatt is. 
 • A céges juttatásokon kívül természetesen Neked is jár tanulmányi ösztöndíj vagy szociális támogatás, ha azokra tanulmányi eredményed, ill. szociális helyzeted alapján jogosult vagy. 
 • Ha jól teljesítesz, szinte biztos a cég állásajánlata végzés után.  Németországban a duális képzésben végzők 85 %-a marad a cégnél. 
 • Ha a végzés után kapsz jobb ajánlatot, nincs kötelezettség arra, hogy a tanulmányi idő alatt kapott juttatást visszafizesd a cégnek, mert a hallgatói munkaszerződés a diploma kézhez vételéig tart.
Ugyanakkor szem előtt kell tartanod:
 • A cégeknek motivált, tanulni és teljesíteni akaró hallgatókra van szüksége.
 • Aki csak átvészelni szeretné az egyetemi éveket, ne válassza a duális típusú képzést!
 • A duális hallgatók időbeosztása szorosabb, tehát jobban kell gazdálkodnod az időddel.
 • A cégek elvárják a mintatanterv szerinti haladást, vagyis azt, hogy minden tantárgyat akkor teljesíts, amikor a tantervben szerepel. Az egyes cégek ezen kívül is támaszthatnak elvárásokat a tanulmányi eredménnyel kapcsolatban. Az elvárásokról minden esetben tájékozódj a kiválasztott cégnél. 
 • Nincsenek hosszú „vakációk”, ugyanúgy nyári szabadságot kapsz (kb. 2 hét – 1 hónap) a cégtől, mint a dolgozók.
 • A vizsgaidőszakok majdnem olyanok, mint egy levelező hallgató számára, mert közben a cégnél dolgozol. Persze a cégek segítenek, hogy minél sikeresebben letehesd a vizsgáidat. A duális hallgatók igyekeznek év közben ún. megajánlott jegyeket szerezni. Ebben a esetben már nem kell vizsgázni az adott tárgyból.
Miért előnyös a cégeknek?
 • A duális képzési partnerek természetesen nem jótékony céllal csatlakoztak a képzési programba. Céljuk, hogy még a diplomaszerzést megelőzően saját igényeiknek megfelelően képezzék a jövőbeli munkavállalóikat.
 • A duális képzésnek köszönhetően szakmai képzéseket tarthatnak hallgatóiknak, a fiatalok pedig megismerkednek a vállalati kultúrával, feladatokkal, munkakörökkel, így amikor frissdiplomásként felveszik őket, nem lesz szükség a drága továbbképzésekre, valamint nem veszítenek heteket a beilleszkedéssel.
Miért előnyös az egyetemnek?
 • A duális képzéssel az Egyetem versenyképesebb tudást biztosít, így növelve diplomásai sikeres munkaerőpiaci elhelyezkedésének esélyét.
 • Még inkább gyakorlatorientálttá válik a képzés.
 • A végzősök kitűnően megfelelnek a munkaerőpiacon.
 • A beiskolázási körzet nő, mert a duális képzés kedvéért eljönnek a hallgatók az egész országból.
 • Többen kerülnek be jobb eredménnyel az egyetemre főiskolára, mert a cégek kiválasztása jól működik.
 • Erősödnek az egyetem vállalati kapcsolatai. 

HOGYAN KERÜLHET BE DUÁLIS KÉPZÉSRE?

Kedves Érdeklődők!

A duális képzés az alapképzés egy speciális formája, amelynek során a hallgató a tanulmányi idő alatt nemcsak az egyetem követelményeinek igyekszik megfelelni, hanem párhuzamosan teljesíti az intézménnyel partnerségben álló cég képzési programját is.

Ennek megfelelően a bekerüléshez is kétféle szűrőn kell átjutnia a jelentkezőnek. Azok lehetnek duális hallgatók, akik a központi felvételi eljárásban meghatározott pontszám elérésével felvételt nyernek az NJE megfelelő szakára, és ezzel párhuzamosan sikeresen szerepelnek egy cég kiválasztásán is.   

Bekerülés két lépésben (központi felvételi eljárás és vállalati kiválasztás párhuzamosan): 
 
1. A központi felvételi eljárásban jelentkezni kell az egyetem megfelelő szakára és elérni a bejutáshoz szükséges pontszámot.
 • A többiekhez hasonlóan adja be felsőoktatási felvételi jelentkezését a felvi.hu-n a Neumann János Egyetem megfelelő szakára a jelentkezési határidőig! Ez a szeptemberben induló képzések esetében rendszerint február 15.
 • A júliusi ponthatárhúzásnál kiderül, hogy felvették-e a megjelölt szakra.
2. Jelentkeznie kell a kiválasztott céghez (akár többhöz is lehet) az általuk megadott módon és határidőig. 
 • Lehet, hogy erre még a központi felvételi jelentkezési határidő előtt sor kerül, mert több partnercégünk január végéig várja a jelentkezéseket. 
 • A megfelelő jelentkezőkkel a cégek felveszik a kapcsolatot, és behívják elbeszélgetésre. 
 • A partnerszervezeteknek legkésőbb a sorrendmódosítási határidőig (ez rendszerint július eleje) értesíteniük kell a hozzájuk jelentkezőket a kiválasztás eredményéről. A felvételizők ennek tudatában még módosíthatják a felsőoktatási intézmények sorrendjét a felvételi jelentkezésben.

Figyelem! Csak a kettő együttes teljesítése esetén lehet valaki duális hallgató. A beiratkozás után az egyetem sorolja át a hallgatót duális hallgatónak.

 

 

További információk a két lépéses jelentkezéshez:

1. JELENTKEZÉS A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYHEZ

 • Keressen duális képzést a dualisdiploma.hu keresőjében! Ha érdekli a duális képzés, itt megtalálja, hogy a Neumann János Egyetemen milyen szakon tanulhat duális képzésben. Ebben a keresőben megnézheti azt is, hogy mely cégeknél folyik képzés duális formában.
 • A duális képzési formában induló szakokat a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban az egyes felsőoktatási intézmények által meghirdetett alap- és mesterképzéseknél lábjegyzet jelöli:

   Amennyiben duális képzésben kezdené tanulmányait, akkor az általános felvételi eljárás során ilyen duális képzési lehetőségre utaló lábjegyzettel rendelkező képzésre kell jelentkeznie február 15-ig.

2. JELENTKEZÉS A PARTNERSZERVEZETHEZ 

Válasszon egyet vagy többet az NJE duális partnercégei közül!
A DUÁLIS SZAKOK ÉS A KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ PARTNERCÉGEK listája a megfelelő karra kattintva szakonkénti bontásban található. 
A partnercég adatlapján megtalálható a

 • a duális partnerszervezet neve, székhelye;
 • a duális képzéssel érintett szakterület rövid bemutatása;
 • a jelentkezés módja és határideje;
 • a partnerszervezet duális kapcsolattartójának elérhetősége.

A felhívás közzétételi helye a partnerszervezet honlapja.

A leendő duális hallgatók kiválasztásáról a partnerszervezetek saját szempontjaik alapján, önállóan döntenek.  A duális partnerek a felvételi szempontokat és a kiválasztási folyamatot maguk szabják meg, abba az NJE-nek nincs beleszólása. Érdemes úgy készülni, mintha egy állásinterjúra menne. Számíthat motivációs beszélgetésre, nyelvtudást felmérő tesztre, de akár különböző tesztfeladatokra is.

A jelentkezők meghallgatása a képzés megkezdését megelőzően, általános felvételi eljárás esetén jellemzően a január és június közötti időszakban történik. 
Abban az esetben, ha a partnerszervezeti felvételivel kapcsolatban lennének kérdései, pontos információt a partnerek kapcsolattartóitól, HR-eseitől kaphat.

Gyakran Ismételt Kérdések

MIÉRT ÉRDEMES A DUÁLIS KÉPZÉST VÁLASZTANOM?

A duális képzésben a felsőoktatási intézménnyel egyeztetett képzési terv (Egyeztetett Duális Képzési Program) alapján a partnerszervezetek saját igényeik szerint képzik a hallgatót, és profiljuknak megfelelően támogatják, gyakorlati ismeretekkel bővítik, kiegészítik a hallgató intézményi képzését. Ezáltal kinevelik a jövőbeli munkavállalóikat, akik az oklevél (diploma) megszerzését követően azonnal teljes értékű munkavállalók lehetnek.

A partnerszervezeteknél tapasztalt szakemberek (mentorok) adják át a gyakorlati tudást és az egyes munkafolyamatokkal kapcsolatos ismereteket. A mentorokkal szemben elvárás, hogy szakirányú, felsőfokú végzettséggel rendelkezzenek, illetve támogassák a hallgató szakmai fejlődését.

A partnerszervezet a hallgatói munkaszerződésben leírtak szerint a képzés teljes idejére – mind a gyakorlati, mind az intézményi periódusok alatt – köteles díjazásban részesíteni a hallgatót. A fizetés mértéke, jogszabályban meghatározott módon, legalább a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 65 százaléka.

A duális képzésben részt vevő hallgató – amennyiben az egyéb feltételeknek megfelel – részesülhet a felsőoktatási ösztöndíjakból. Így például ha jó tanulmányi eredményei vannak, akkor a fizetése mellett tanulmányi ösztöndíjra is jogosult lehet.

A duális képzésben részt vevő hallgató nem marad le felsőoktatási tanulmányaiban sem, hiszen az elméleti kurzusokon évfolyamtársaival együtt vesz részt, ugyanazokat a tárgyakat tanulja, és azonos vizsgakövetelményeknek kell megfelelnie.

MIT VÁLLALOK, HA DUÁLIS KÉPZÉSRE JELENTKEZEM?

A duális képzésben a hallgató a felsőoktatási tanulmányai mellett vállalja, hogy minősített partnerszervezeteknél a képzési idő alatt gyakorlatot végez. Ennek eredményeként munkatapasztalatot szerez, és szaktudását már a képzés alatt megerősíti.

A képzés intézményi (elméleti) és gyakorlati szakaszokból áll, azonban ez képzésenként és partnerszervezetenként eltérő lehet. A duális képzésben és a hagyományos képzési formában részt vevő hallgatók tanulmányi kötelezettségei, vizsgakövetelményei megegyeznek, az iskolapadban ugyanazt a tudást szerzik meg. Jelentős különbségek a szünetekben és a vizsgaidőszakban tapasztalhatók, hiszen egy duális képzésben részt vevő hallgató jellemzően ekkor tölti a gyakorlatát.

A duális képzésben részt vevő hallgatónak tehát egyszerre kell helyt állnia egy munkahelyen és a felsőoktatási intézményben. A vizsgaidőszakban ugyanis ideje nagy részét a partnerszervezetnél tölti, miközben a vizsgáit is sikeresen kell teljesítenie. Ehhez elengedhetetlen a kellő motiváltság, a jó szervezőkészség, valamint a megfelelő időbeosztás.

Minden duális képzésben részt vevő hallgatóval szemben elvárás, hogy az ún. mintatanterv szerint haladjon, vagyis a tanterv által meghatározott félévben teljesítse az egyes tárgyakat. A partnerszervezet egyébként a hallgatói munkaszerződésben rögzíthet elvárt tanulmányi átlagot. A követelményeket érdemes már a kiválasztás időszakában tisztázni.

HOGYAN TUDOK DUÁLIS KÉPZÉSRE JELENTKEZNI?

A duális képzési formában induló szakokat az Egyetemek, főiskolák menüpont alatt a meghirdetett képzéseknél lábjegyzet jelöli. Amennyiben a jelentkező duális képzésben szeretné folytatni tanulmányait, akkor a felvételi eljárás során duális lábjegyzettel rendelkező képzésre kell jelentkeznie, továbbá a felsőoktatási intézménnyel együttműködési megállapodást kötött partnerszervezetek valamelyikénél sikeresen kell teljesítenie egy kiválasztási eljárást.

Tehát duális képzéses hallgató csak úgy lehet valakiből, ha a megfelelő pontszám elérésével bekerül valamelyik felsőoktatási intézménybe, egyúttal felvételt nyer egy olyan partnerszervezethez is, amely az adott képzésen együttműködik az intézménnyel.

MILYEN CÉGET ÉRDEMES VÁLASZTANOM?

A duális képzésben nemcsak gazdálkodó szervezetek (vállalatok) vesznek részt, hanem például költségvetési szervek, egyesületek, vagy éppen egyéni vállalkozók is. A legfontosabb, hogy több duális képzési partnerhez is célszerű jelentkezni. A partnerszervezetek más-más szempontok alapján válogatnak, így könnyen elképzelhető, hogy akit egy partner elutasított, az sikerrel jár egy másiknál.

A jelentkezőnek a megfelelő duális képzési gyakorlóhely kiválasztásakor több szempontot is mérlegelnie kell, ilyen lehet például a partnerszervezet profilja, múltja, szakmai sikerei, referenciái, a munkakörnyezet, a földrajzi elhelyezkedés, vagy éppen az érintett szervezet megítélése, jóhíre. A jelentkezés előtt célszerű felkeresni a partnerszervezetek honlapját, már csak azért is, mert egyre több partner weboldalán van külön duális képzésről szóló menüpont.

További információ az Egyetemtől is kérhető, valamint érdemes ellátogatni a nyílt napokra, az állásbörzékre, a workshopokra, vagy az egyéb szakmai fórumokra. Ezek ugyanis megfelelő alkalmat jelentenek a személyes találkozásra.

HOGYAN ÉS MEDDIG KELL JELENTKEZNEM A PARTNERSZERVEZETEKHEZ?

A kiválasztás feltételeit a partnerszervezetek saját igényeik szerint határozzák meg: gyakran elegendő egy jól szerkesztett, átlátható önéletrajz, esetleg egy motivációs levél, de vannak olyan szervezetek is, amelyekhez az általuk kidolgozott felvételi űrlap kitöltésével lehet jelentkezni. A pontos határidőkről, a jelentkezés módjáról a duális képzési partnerek honlapján érdemes tájékozódni.

MILYEN VÁLLALATI FELVÉTELIRE SZÁMÍTSAK?

A partnerszervezetek a kiválasztást saját igényeik alapján végzik, így ők határozzák meg, hogy a jelentkezőnek milyen elvárásoknak kell megfelelnie. Általános tapasztalat, hogy a duális képzési partnerek munkatársai a jelentkezéskor beküldött önéletrajzok alapján előszűrést végeznek. Így a felvételi beszélgetésre már csak azokat hívják be, akiket az önéletrajzuk alapján megfelelő jelöltnek tartanak.

A személyes beszélgetés mellett természetesen további feladatok is várhatnak a jelentkezőre: alapvető készségek tesztelése, helyszíni vagy otthoni projektmunka, szakmai kérdések, játékos feladatok, továbbá a partnerszervezetek egyre gyakrabban mérik fel a jelentkezők nyelvtudását is. A felvételi követelményekről a partnerek kapcsolattartóinál lehet érdeklődni.

MIKOR DERÜL KI, HOGY KIVÁLASZTOTT-E A CÉG, AHOVA JELENTKEZTEM?

A partnerszervezetnek még a központi felvételi eljárás sorrendmódosítási határideje előtt értesítenie kell a jelentkezőt arról, hogy kiválasztotta-e. Ez alapján a felvételiző még átgondolhatja, hol szeretné folytatni tanulmányait. A pontos határidőkről minden évben a www.felvi.hu oldal ad tájékoztatást.

NEM VÁLASZTOTT KI A PARTNERSZERVEZET, LESZ MÉG LEHETŐSÉGEM PÓTJELENTKEZÉSRE?

A duális képzési partnerek alapvetően két esetben hirdethetnek pótfelvételt. Egyrészt akkor, ha nem tudták betölteni a felsőoktatási intézménnyel kötött megállapodásukban rögzített összes hallgatói helyet. Másrészt abban az esetben, ha ugyan a maximális számú hallgatót vették fel, de közülük nem mindenki jutott be az egyetemre. Ezekben az esetekben a partnerszervezetek hirdethetnek pótfelvételt az üres helyekre, ám jelentkezni már csak olyan helyre lehet, amelyik partnere az intézménynek, ahová a jelentkezőt felvették. A pótjelentkezésről mindenképpen érdemes tájékozódni a felsőoktatási intézménynél és a partnerszervezeteknél.

MI ALAPJÁN FOGLALKOZTATNAK MAJD? SZERZŐDÉST KÖTNEK VELEM?

A partnerszervezetek hallgatói munkaszerződést kötnek a kiválasztott hallgatóval, akinek így kettős jogviszonya lesz: egyrészt a felsőoktatási intézményben hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, másrészt hallgatói munkaszerződése által a képzésben részt vevő partnerrel kerül szerződéses jogviszonyba.

A partnerszervezet a képzés teljes idejére köteles díjazásban részesíteni a hallgatót (tehát mind az intézményi, mind pedig a gyakorlati periódusok alatt). A díj mértéke a jogszabály szerint legalább a kötelező legkisebb munkabér – minimálbér – 65 százaléka. A partnerrel kötött munkaszerződés a duális képzésben folytatott teljes képzési időre szól. Az oklevél megszerzése és a szerződés lejárta után a hallgatónak nem kötelező a partnerszervezetnél maradnia. Amennyiben az adott partner foglalkoztatni szeretné a frissdiplomás fiatalt, akkor a munkaszerződést egy új megállapodás alapján új alapokra kell helyezniük.

MELYEK A HALLGATÓI MUNKAVÉGZÉS FELTÉTELEI? MENNYI LESZ A NAPI MUNKAIDŐM?

A hallgatói munkaszerződés alapján munkát végző hallgató foglalkoztatása során rendkívüli munkaidő nem rendelhető el, próbaidő nem köthető ki. A hallgató napi munkaideje nem haladhatja meg a nyolc órát, munkaidőkeret alkalmazása esetén legfeljebb egy heti munkaidőkeretet lehet elrendelni.

A hallgató számára legalább tizenkét óra tartalmú napi pihenőidőt kell biztosítani. A munka törvénykönyvének 105. § (2) bekezdésében és 106. § (3) bekezdésében foglaltak pedig nem alkalmazhatók.

DUÁLIS KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ HALLGATÓKÉNT MÁS LESZ AZ ÓRARENDEM, MINT A TÖBBIEKÉ?

Mint arról korábban már volt szó, a duális képzésben és a hagyományos képzési formában részt vevő hallgatók kurzusai, vizsgakövetelményei megegyeznek, az iskolapadban ugyanazt a tudást szerzik meg. A duális képzéses hallgatók a partnerszervezetek képzésein, valamint a gyakorlati időszakban szereznek további ismereteket.

Jelentős eltérés a szünetekben és a vizsgaidőszakban lesz, hiszen akkor, amikor a többiek már végeztek a vizsgáikkal, a duális képzésben részt vevő hallgató a gyakorlati időszakát tölti a partnerszervezetnél. Amennyiben pihenőt szeretne, szabadságot kell kivennie.

MENNYI SZABADSÁGOM LESZ?

A duális képzésben részt vevő hallgató a munka törvénykönyvének rendelkezései alapján, életkorától függően, minimum évi 20 nap szabadsággal rendelkezik. Ez az idő felhasználható pihenésre és tanulásra is.

FELVETTEK AZ EGYETEMMRE, ÉS A VÁLLALAT IS KIVÁLASZTOTT. MI A KÖVETKEZŐ LÉPÉS?

Az Egyetem és a partnerszervezetek tájékoztatják egymást a felvett/kiválasztott fiatalok személyéről. A hallgatót a későbbiekben az intézmény és a duális képzési partner is értesíti a további teendőkről, így például a hallgatói munkaszerződés megkötéséről, az egyetemi beiratkozás időpontjáról, stb. Amennyiben augusztus közepéig ezt mégsem tennék meg, akkor célszerű kapcsolatba lépni velük a megadott elérhetőségeken.

Abban az esetben, ha a hallgató duális képzésben kívánja folytatni tanulmányait, úgy ezt a beiratkozáskor kell jeleznie a felsőoktatási intézményben (tehát a sikeres partnerszervezeti kiválasztás nem kötelezi semmire a hallgatót, aki dönthet úgy, hogy inkább a hagyományos, nem duális képzési formában kezdi meg tanulmányait).

FELVETTEK UGYAN AZ EGYETEMRE, AZONBAN A CÉG NEM VÁLASZTOTT KI. RÉSZT VEHETEK MÉG ÍGY IS A DUÁLIS KÉPZÉSBEN?

Az Egyetemen érdemes tájékozódni arról, hogy van-e az adott szakhoz más olyan duális képzési partner, amely nem tudta a szabad helyeit feltölteni. A partnerszervezetek az őszi félévben szeptember 30-ig, míg a tavaszi szemeszterben február 28. napjáig megkötött hallgatói munkaszerződéssel tölthetik fel pótlólagosan a szabad helyeiket.

KÉSŐBB IS BE LEHET KAPCSOLÓDNI A DUÁLIS KÉPZÉSBE?

Igen, a felsőoktatási szakképzésről és a felsőoktatási képzéshez kapcsolódó szakmai gyakorlat egyes kérdéseiről szóló 230/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet 17. § (4) bekezdése kimondja, hogy a duális képzés esetén a hallgatói munkaszerződés a képzés – legkésőbb annak második félévétől kezdődően megkezdett – teljes duális formában folytatott idejére szól. Amennyiben a hallgató a képzést annak második félévétől kezdődően folytatja duális formában, a hallgatói munkaszerződést február 28-ig, keresztféléves képzés esetén szeptember 30-ig kell megkötni.

A duális képzés egyik alapelve szerint a hallgatónak a duális formában folytatott teljes alap- és mesterképzési időszak alatt, legkésőbb a 2. félévtől munkavégzésre irányuló szerződéses jogviszonyba kell kerülnie a partnerszervezettel. Ennek megfelelően az általános felvételi eljárás esetén legkésőbb február 28., míg keresztféléves jelentkezés esetén legkésőbb szeptember 30. napjáig szükséges megkötni a munkaszerződéseket. A szerződés rendelkezéseitől csak a felsőoktatási intézmény és a partnerszervezet közötti megállapodás alapján lehet eltérni.

SZÜNETELTETNÉM A HALLGATÓI JOGVISZONYOMAT, DUÁLIS KÉPZÉSES HALLGATÓKÉNT IS LESZ ERRE LEHETŐSÉGEM?

A jelenleg hatályos szabályozás szerint a felsőoktatásban tanuló hallgató joga, hogy a képzési idő függvényében hallgatói jogviszonyát szüneteltesse (passzív félév). Ez a jog a duális képzésben részt vevő hallgatót is megilleti. Ebben az esetben a partnerszervezetnél érdemes fizetés nélküli szabadságra menni, így az érintett időszakban a partner mentesül a hallgató díjazása alól, továbbá a hallgató később a mintatanterv szerint tud haladni a gyakorlati képzésben is. A hallgatói jogviszony szüneteltetésének feltételeit célszerű a hallgatói munkaszerződésben is rögzíteni.

DUÁLIS KÉPZÉSES HALLGATÓ VAGYOK, ÉS SZERETNÉK KÜLFÖLDI ÖSZTÖNDÍJRA PÁLYÁZNI, NÉHÁNY HÓNAPOT MAGYARORSZÁGON KÍVÜL TANULNI. VAN LEHETŐSÉGEM ERRE?

Igen, de a képzés teljes időtartama alatt legfeljebb egy külföldi tanulmányi szakaszt tartunk elfogadhatónak. Akárcsak a passzív félév esetén, úgy ebben az esetben is azt javasoljuk, hogy a hallgató fizetés nélküli szabadságot vegyen ki. Így a duális képzési partner az érintett időszakban mentesül a hallgató díjazása alól, továbbá a hallgató később a képzési program szerint tudja folytatni a gyakorlati képzést. A külföldi tanulmányok miatt kiesett gyakorlati idő bepótolható, ennek feltételeiről az intézménynek, a partnerszervezetnek és a hallgatónak közösen kell megállapodnia. A hallgatói jogviszony szüneteltetésére, valamint a külföldi tanulmányokra vonatkozó feltételeket célszerű a hallgatói munkaszerződésben is rögzíteni.

MÁR KORÁBBAN MEGKEZDTEM A DUÁLIS KÉPZÉST, AZONBAN MOST SZERETNÉK MÁSIK CÉGHEZ MENNI. MEGTEHETEM?

Erre is van lehetőség, ám először érdemes egyeztetni a partnerszervezettel, hiszen elképzelhető, hogy közösen – vagy akár a felsőoktatási intézmény bevonásával – sikerül olyan megoldást találni, amely révén a hallgató a jövőben is ugyanott folytathatja a gyakorlati képzést.

Ha erre valamilyen okból nincs lehetőség, akkor a hallgató csak olyan partnerszervezethez mehet, amely az egyetemmel az adott képzésre együttműködési megállapodást kötött, továbbá a megállapodás értelmében még lehetősége van a hallgató fogadására. Ebben a kérdésben érdemes a felsőoktatási intézmény segítségét kérni.

Amennyiben a hallgatónak sikerült új duális képzési gyakorlóhelyet találnia, akkor a korábbi partnerszervezettel kötött hallgatói munkaszerződést meg kell szüntetnie. Ennek körülményeit jogszabály rögzíti.

KI LEHET LÉPNI A DUÁLIS KÉPZÉSBŐL?

Abban az esetben, ha a hallgató úgy érzi, hogy a munka és a tanulás együttesen túl nagy terhet jelent, akkor először érdemes egyeztetni az oktatókkal, valamint a mentorával. Hallgatóként célszerű megfontolni az egyéni tanrend kérelmezését is. A duális képzés szereplőinek közös érdekük, hogy a fiatal minél eredményesebben sajátítsa el a tananyagot, ezáltal minél jobb szakemberré váljon. Így elképzelhető, hogy közösen sikerül megtalálni azt a megoldást, amellyel enyhíthetők a hallgató terhei.

Amennyiben a hallgató mindenképpen ki akar lépni a duális képzésből, akkor a partnerszervezettel kötött határozott idejű hallgatói munkaszerződését fel kell mondania, ennek körülményeit jogszabály rögzíti. A részletekről a duális képzési partner HR-munkatársával szükséges egyeztetni. A hallgatói munkaszerződés megszüntetéséről a hallgató köteles tájékoztatni a felsőoktatási intézményt. Ezt követően hagyományos képzési formában folytathatja felsőfokú tanulmányait.

ELKÜLDHET A PARTNERSZERVEZET, HA NEM ELÉGEDETT A MUNKÁMMAL?

Igen. A hallgatói munkaszerződés több olyan pontot is tartalmazhat, amely komoly kötelezettségeket jelent a hallgató számára (például titoktartási kötelezettség, elvárt tanulmányi átlag). Amennyiben a hallgató nem teljesíti az általa vállaltakat, akkor szerződést szeg, a partnerszervezet pedig dönthet úgy, hogy a továbbiakban nem tart igényt a hallgató munkájára. A hallgatói munkaszerződésben megfogalmazott elvárások eltérők, ezekről érdemes a szerződéskötéskor egyeztetni a duális képzési partner munkatársával, továbbá aláírás előtt ajánlott figyelmesen végigolvasni a szerződést.

HA MEGSZERZEM A DIPLOMÁMAT, AKKOR MEDDIG KELL A VÁLLALATNÁL MARADNOM?

A hallgatói munkaszerződés határozott időre, a duális formában folytatott teljes képzési időre szól. Ezt követően a partnerszervezetnek és a hallgatónak sincs semmilyen további kötelezettsége. A partnerszervezet természetesen dönthet úgy, hogy új feltételekkel állást ajánl a frissdiplomásnak.

A DUÁLIS KÉPZÉSSEL KIVÁLTHATÓ A KÖTELEZŐ SZAKMAI GYAKORLAT? EGYÁLTALÁN HOGYAN TELIK A DUÁLIS KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ HALLGATÓ UTOLSÓ FÉLÉVE?

A duális képzésben részt vevő hallgató számára az utolsó félév a gyakorlat szempontjából ugyanúgy telik, mint a korábbi szemeszterek. Tehát a hallgatónak az utolsó félévre meghatározott gyakorlati időszakot is le kell töltenie a partnerszervezetnél.

Mivel a duális képzés mind időtartamában, mind pedig a szakmai tartalmát illetően jóval több, mint a kötelező szakmai gyakorlat, így a duális képzésben töltött időszak az Oktatási Hivatal szakmai véleménye szerint elfogadható szakmai gyakorlatként. Ennek menetéről a felsőoktatási intézmény tanulmányi ügyintézőinél célszerű érdeklődni, hiszen a részleteket az intézmény belső szabályzata tartalmazza.