MŰHELYEK, LABORATÓRIUMOK

MŰHELYEK, LABORATÓRIUMOK

A GAMF több mint 50 éves története során nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a hallgatók a kor színvonalának megfelelő technológiával, eszközökkel, berendezésekkel találkozhassanak tanulmányaik során. Nehéz lépést tartani a technológiai fejlődéssel, de karunk mindig megtalálta a fejlesztési forrásokat, hogy állandóan megújítsa eszköz- és gépparkját. A  pályázati források és a szakképzési hozzájárulás is segítettek ebben. A műhelyek, laborok nemcsak a gyakorlatoreintált oktatásban kapnak nagy szerepet, hanem a kutatás-fejlesztésben is. Számos céges együttműködés, kutatási projekt fémjelzi ezt a területet. 

DIÓDA LÉZERKÖZPONT

DIÓDA LÉZERCENTRUM Kiemelt szerepet kap a GAMF Kar és az Anyagtechnológia Tanszék életében a Magyarországon egyedülállóként létrejövő Dióda Lézercentrum. A lézerek főként az oktatásban kapnak szerepet, illetve az ipari megrendelőink számára végezünk velük majd kutatásokat.
A központban 3 különböző dióda lézersugárforrással felszerelt lézerberendezés kap helyet:

– Nagyteljesítményű, 3D-s ipari megmunkálásra alkalmas diódalézer,
– femtoszekundumos impulzus lézer, mikro és nano technológiai, fejlesztési kutatási irányzatokhoz szkenner optikai rendszerrel,
– robot mozgatásos direkt diódalézer polimerek megmunkálásához és egyedi felhasználáshoz.

A kutatások során alkalmazott technológia-fejlesztésnek és a gyakorlati alkalmazásának köszönhetően egyebek mellett növelhető a fémszerszámok kopásállósága, amit többek között az autóipar is hasznosíthat. Az új központban a hagyományosnak tekinthető lézeres technológiákon, a vágáson vagy hegesztésen kívül olyan technológiák fejlesztése történik, mint például a hőkezelés, a hibrid kötések kialakítása vagy a felületmódosítás.

robotika

ROBOTTECHNIKA LABORATÓRIUM 

A robottechnika laboratóriumban többféle robotot (IBM SCARA, BOSCH SCARA, ABB IRB 540), használunk a robottechnika oktatásához. Az ugyancsak itt található NORGREN és FESTO PLC irányítású munkaállomások segítik a manipulátorok vezérlésének bemutatását, oktatását. A hallgatók rendelkezésére áll 12 számítógépen az ABB Robotstúdió, amelyeken gyakorolhatják a robotok programozását. Mind a Teach-in, mind az off-line programozási módszerek alkalmazására jól felkészült laboratóriumunk. Az ABB robot kamerával is rendelkezik, amely a robot intelligens szenzoraként működik, alakzatfelismeréssel irányítva a robotot.

HIDRAULIKA LABORATÓRIUM 

Alapvetően rendelkezésre állnak a hidraulikus próbapadokon a hidraulikus elemek bemutatását, karakterisztikáinak mérését lehetővé tévő elemek, tápegységek, nyomás-, fordulatszám-, és áramlástávadók. A mérések részben ADVANTECH, részben National Instruments mérőmodulokon, USB illetve RS485 buszrendszeren számítógép segítségével folynak. Mérési feladat az önszabályozó szivattyú karakterisztikájának, a direktvezéslésű és elővezérelt nyomáshatároló karakterisztikájának felvétele, a hidromotor tulajdonságainak meghatározása, és a fojtószelep illetve áramállandósító szelep mérése. Az alapkapcsolások gyakorlására lehetőséget nyújt a BOSCHREXROTH munkapad, valamint a Fluid-H nevű szimulációs program. 

hidraulikai-laboratorium
robotika szak

MÉRÉSTECHNIKA ÉS JELFELDOLGOZÁS LABORATÓRIUM

A laborban PC alapú mérésekhez kiépített munkaállomásokkal rendelkezünk. Az egyik munkaállomás csoport az ADVANTECH  modulokra, a másik National Instruments modulokra épül. Így az alkalmazott fejlesztői szoftver is kétféle, GENI (ADVATECH) és LABVIEW (NATONAL INSTRUMENTS). A munkaállomások hőmérséklet mérésére, mérőválogató berendezés programozására alkalmasak. Háromféle típusú kamerás munkaállomás képezi alapját az ipari képfeldolgozás oktatásának: DVT LEGEND 544C, COGNEX In-Site 5001, és NI vision kártyával felszerelt kamera és számítógép. Ennek megfelelően az alkalmazott szoftverek a FrameWork, In-Site Explorer, és Vision Builder. A felsőoktatásban kivételnek számít, hogy az ipari képfeldolgozás önálló tantárgyként szerepel. Ugyancsak kivételes lehetőségeket nyújt a CUBE5 gyorskamera, mellyel rövid idejű tranziens jelenségeket vizsgálhatunk.

 

PNEUMATIKA LABORATÓRIUM

A pneumatika labor FESTO elemekre épül, s a pneumatika oktatás teljes vertikumát tartalmazza. Az oktatás az alap pneumatikával indul, erre épül az elektropneumatika, majd a szenzorika után VEEP és Siemens PLC alkalmazásával a PLC programozást is tanulhatják hallgatóink. A feladatok bemutatását mágnestábla segíti, amelyen mintegy kézzel szimulálva mutathatók be a kapcsolások. Ezen felül Fluidsim-P szimulációs számítógépes program is a hallgatóink rendelkezésére áll.

scada-laboratorium

 SCADA LABORATÓRIUM

A felügyeleti rendszerek fejlesztéséhez három négyhengeres Mitsubishi PLC-vel ellátott munkaállomás áll a rendelkezésünkre. Tanszékünkön az 1990-es évek közepétől kezdődött el a SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition)  rendszerek alkalmazásával, rendszerintegrációjával kapcsolatos kutatás-fejlesztési munka, aminek eredményeképp több, a hazai szakirodalomban is publikált mérnöki alkotás született, ennek megfelelően a laboratóriumi struktúra egyik új eleme a SCADA labor lett. A SCADA rendszerek alkalmazásfejlesztése területén így saját eredményeket könyvelhetünk el. Az ipar fejlődése visszaigazolta ezen új irányzattal kapcsolatos törekvéseinket és fejlesztési eredményeinket. Napjainkra azonban erőteljes, új irányzatként jelentek meg a HMI (Human-Machine Interface) szintjén a SCADA eszközök, így a mai követelmények alátámasztják ezen terület fejlesztésének, kutatásának szükségességét, melyhez a szükséges eszközháttér ugyancsak  a rendelkezésünkre áll. 

KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI LABORATÓRIUM 

A vékonylemezek alakítása területén modern környezettel találkozhatnak az itt tanuló hallgatók és a partnereink egyaránt. Az alapvető képlékenységi jellemzőkre rávilágító vizsgálatoktól kezdve (pl. r-n vizsgálatok) a ráncosodási karakterisztika, a visszarugózás, vagy a nagy alakváltozásokra érvényes folyásgörbék kutatásán keresztül, egészen a komplex alakítási határdiagrammok felvételéig minden eszköz a rendelkezésünkre áll a laboratóriumban. Az ERICHSEN 142-40 típusú elektrohidraulikus lemezvizsgáló berendezés egy VIALUX in process® optikai alakváltozásmérő rendszerrel támogatva lehetőséget ad a mélyhúzó vagy a nyújtvahúzó vizsgálatok legkorszerűbb elemzésére. A nagy préselési erők eléréséréről egy PYE 100 hidraulikus prés gondoskodik, amely mellett egy KDS-40 típusú excenter prés és egy GSH-41 típusú kovácsgép is szolgálja az oktatási és a kutatási tevékenységünket. 

anyagvizsgalo-laboratorium
anyagvizsaglo labor

ANYAGVIZSGÁLÓ LABORATÓRIUM

Roncsolásos anyagvizsgálatok során a fémek alapvető mechanikai tulajdonságainak meghatározását a következő berendezéseken végezzük: INSTRON 4482 univerzális anyagvizsgáló gép, ZD 10 (100kN) és ZD 40 (400kN) hidraulikus szakítógépek, Charpy ütőmű (300J), forgó-hajtogató fárasztógépek, valamennyi keménységmérésre alkalmas keménységmérő gépek.

A szövetszerkezetet Epityp, Neophot-2, Olympus GX41 fémmikroszkópok, képdigitalizáló kamera, sztereo-mikroszkóp, és mikro-keménységmérő segítségével vizsgáljuk. A mikroszkópi vizsgálatok előkészítése gyémánttárcsás daraboló gép, meleg-beágyazó készülék, gyémánttárcsás csiszoló és polírozógépek segítségével történik. Vas-, alumínium-, réz-, és magnézium ötvözetek összetételének meghatározását egy Foundry-Master-Pro típusú spektrométerrel tudjuk elvégezni.

Roncsolás-mentes hibafeltáró berendezések: Liliput 200-, és 120 ipari röntgengépek, USM-2 ultrahangos anyagvizsgáló berendezés, mágneses repedésvizsgáló készülék. Laboratóriumunkban folyadékpenetrációs vizsgálatra, valamint felületi hibák sztereo-mikroszkópos feltárására is van lehetőség.  

A karunkon végzett anyagvizsgálatok és mérések egy része akkreditációval rendelkezik. 

HŐKEZELŐ LABORATÓRIUM

A laboratóriumban hallgatóink a gyakorlatban is megnézhetik az acélokon és egyéb ötvözeteken végzett fontosabb hőkezeléseket, vagy nyomon követhetik, hogy olvadt állapotból történő lehűlés során milyen változások mennek végbe bennük. Berendezéseink ipari bérhőkezelés és kutatómunka végzésére is alkalmasak: kisméretű laboratóriumi kemencék, indukciós edzésre alkalmas berendezés, ipari méretű hőkezelő kemencék (KCO50/30-80, 2KXO30/20/50, KSO30/20/50) retortás kemence, amelyben cementálás és nitridálás is végezhető. A munkadarabok gyors hűtését egy ABB IRB 140 típusú robot segíti.

 

HEGESZTŐMŰHELY

A 10 munkahelyes laboratóriumban, amely TÜV hegesztő vizsgáztató hely, lánghegesztés, lángvágás, MMA, MIG-MAG, TIG hegesztések, valamint ponthegesztés gyakorlati oktatása folyik, nem csak hallgatóink számára, hanem hegesztőtanfolyamok (OKJ –s lánghegesztő, bevont-, fogyó-, és volfrámelektródás hegesztő) keretein belül is.