Együttműködési megállapodást írt alá a Békéscsabai Szakképzési Centrum és a Neumann János Egyetem

Együttműködési megállapodást írt alá a Békéscsabai Szakképzési Centrum és a Neumann János Egyetem 2021.12.14-én a Békéscsabai Szakképzési Centrum Gyulai úti központjában. A partnerség célja elsősorban a középfokú és felsőfokú képzések közötti könnyebb átjárhatóság megteremtése.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Mucsi Balázs, az intézmény főigazgatója arról számolt be, hogy az együttműködés nemcsak a Kemény Gábor Technikumot érinti, hanem a teljes Békéscsabai Szakképzési Centrumot. Azok a diákok, akik a BSZC tagiskoláiba járnak, közvetlen kapcsolatot tudnak kialakítani a Neumann János Egyetemmel, de az oktatók a különböző továbbképzések és közös tudományos munkák révén szintén profitálhatnak az együttműködésből. Főigazgató úr hangsúlyozta, az együttműködésnek köszönhetően az okleveles technikus képzésben végzettek előtt egyenes út nyílik a felsőoktatásba.

„ Aki a Békéscsabai Szakképzési Centrumon belül ilyen képzésben vesz részt a jövőben, azt egész biztosan tárt karokkal várják majd az egyetemen, már csak azért is, mert a szakmai oldal kidolgozását közösen alakítjuk ki az egyetemmel – fogalmazott a főigazgató. 

Dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora elmondta, hogy az intézmény az elmúlt időszakban a hálózatépítés jegyében több szakképzési centrummal is együttműködést kötött. Kitért arra, hogy legfőképp a pályaorientáció, valamint az egyetemi beiskolázás területén tudnak kialakítani együttműködési formákat, melyek legfőbb kulcskérdése a középiskolai tanulmányok beszámíthatósága. 

„ Azon dolgozunk, hogy megfelelő módon el tudjuk majd ismerni azt a megszerzett tudást, gyakorlati ismereteket, tapasztalatokat, melyeket a középiskolákban elsajátítanak a tanulók, és hogyha ezt a felsőoktatásba be tudjuk integrálni, akkor egy számukra jóval kedvezőbb feltételrendszerrel kapcsolódhatnak be a felsőoktatási tanulmányokba – részletezte az egyetem rektora.”

Malatyinszki Péter, a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikumának igazgatója szerint a kecskeméti Neumann János Egyetemmel való együttműködés már évek óta jelen van az iskola életében, korábban a diákok számos közös programon vehettek részt, ezt szeretnék majd a jövőben még szorosabbra fűzni. 

„Azoknak a tanulóknak, akik tovább szeretnének tanulni műszaki vonalon, elsősorban logisztikai mérnöki és járműipari mérnöki területen, megadjuk azt a lehetőséget, hogy akár 9. évfolyamtól felfelé a 13. évfolyamig eljussanak az egyetemre, kicsit beleszagoljanak az egyetemi légkörbe, és megismerjék az ott lévő képzéseket” – mondta el az igazgató.

Továbbá hozzátette azt is, hogy a BSZC duális képzései esetén a középfokú tanulmányok alatt elkezdett szakmai gyakorlat ugyanannál a cégnél tovább folytatható a felsőoktatásba belépés után is, így a tanulmányok befejeztével akár rögtön el is lehet helyezkedni az adott munkahelyen, ezzel is csökkentve az elvándorlást.