Tanulmányi út Rastattban

A 2020-as tanévben, Kecskeméti Neumann János Egyetem Gamf karán megrendezett „Egy nap alatt a logisztika körül” tanulmányi verseny első helyezettjei lettek: Krepsz Gréta, Kratochil Nóra, Ragács Fanni.

A verseny fődíja egy Rastatt-i gyárlátogatás a Duvenbeck cég székhelyénél.

Szenzációs élmény volt a diákok számára az út, hiszen még repülőn sem ültek eddig, így a tanulmányi út élménye tovább fokozódott.

A keddi napunk Stuttgartban a Mercedes-Benz Museum látogatásával kezdődött.

Maga az impozáns épület és a kiállítás rendkívüli pontossággal megszervezett látogatása is arról adott tanúbizonyságot, hogy a gépjármű gyártás éllovasa csak akkor lehet egy cég, ha minden lépésénél átgondolt és pontos szervezetben dolgozik, minőséget megkövetelve és céltudatos vezetéssel. A múzeum látogatása előre vetítette a logisztikai alapokat és tudatosította Bennünk utazásunk célját.

               A Mercedes Benz múzeum látogatása tartalmas és meghatározó élmény volt a csapat számára.

A klasszikus német ebédet követően a városnézésé volt a főszerep.

A keddi nap végére egy autós út és egy várva vár pihenő fért már csak a napba. Utazás Rastattba, szállás elfoglalása.

Szerda Duvenbeck Rastatt Gyárlátogatás 08.30 Rotackerstraße 12, DE 76437 Rastatt

       A NAGY NAP, hogy miért is?

Megérkezésünkkor Mezősi Julianna a cég termelési igazgatója fogadott Bennünket. Hihetetlen szakmai tudásával és magával ragadó személyiségével vezetett végig több órán át a cég területén. A látogatás a fő célját elérte.

Számunkra maga az autóipari ágazat kevésbé ismert és termékspecifikus logisztikai elemei, minden szinten egy óriási információsereg tárháza volt.

Csodával figyeltük a folyamat minden egyes lépését, amelyet az igazgatóasszony bemutatott és természetesen az ehhez tartozó, szinte csak és kizárólag vezetők által ismert nehézségek és érdekességek is arra utaltak, hogy mekkora szervezettségre van szükség a pontos és precíz végtermék előállításához. Nem csak materiális javak szervezettségét, hanem humán erőforrási részleteket is kielemezve kaptunk képet a rendszerről.

A KONRAKT LOGISZTIKA mint fogalom, csak akkor tanulható meg, ha az ágazatban már gyakorlattal rendelkezünk. Általánosságban ez a fogalom a tankönyvekben kevésbé emlegetett terület. Hogyan kerül kapcsolatba egy megrendelési szám a Daimler és Duvenbeck gyártó sorain … milyen rendszere van a minőségbiztosításnak, a munka szervezésének és az alapanyaghiány kezelésének…

Szerencsések vagyunk, hogy a belső és csak bizonyos termékre kifejlesztett rendszereket és nyomonkövethetőséget igazoló megoldásokat is láthattunk.

Minden egyes alkatrész más és más tárolási, rakodási feltételeket igényel. Ritkán látni ennyi féle-fajta megoldást az alkatrészek egységrakománykénti kezelés megoldására és a szállítási feltételek optimalizálására.

A látogatás során a tanulók megtapasztalhatták, hogy a munkához való hozzáállás a pontos precíz logisztika és a rendszerben való gondolkodás mennyire fontos és elengedhetetlen feltétel a gyakorlati élet ezen területén is. Természetesen a 2 nap legnagyobb konklúziója a szakmai ismeretek elsajátítása mellett a nyelvtudás fontosságára is rámutatott.

A logisztikai cég bemutatása után délután elindultunk egy kirándulásra a közeli hegyekbe (Fekete-erdő Baden-Baden).

Igaz, a második napunkat töltöttük el, de ennyi inger és pozitív élmény ritkán sűrűsödik egy napba. Óriási élmények és csodás tájak vettek körül Bennünket egész nap.

Csütörtök, városnézés Rastattban

Egy ünnepnap-ra ébredve tudtuk a várost megtekinteni, szinte egyedüli turistaként. Csendes nyugodt tiszta környezet várt Bennünket, mielőtt útnak indultunk Stuttgart felé.

Utazás Stuttgartba. Kellemes lassú utazás kisebb nagyobb dugókkal. Ezt is meg kellett tapasztalnunk. Kölcsönzött autó leadása hazautazás előtt, minden gond nélkül telt. Repülő indulása Stuttgartból 18:45 Stuttgarti repülőtér, és egy gyors repülőút után, fáradtan, de hatalmas élményekkel tértünk haza.

Köszönettel tartozunk a verseny szervezéséért, a Duvenbeck cég támogatásáért, eme csodás 3 napos élményeiért és az életre szóló tapasztalatokért.