Mesterséges intelligencia alkalmazás hallgatók számára

Mesterséges intelligencia alkalmazás hallgatók számára

A 2020. október 28-i nagy sikerű Cognitive Services a gyakorlatban című elődását (https://gamf.uni-neumann.hu/informatika-neked-2020-10-28-cognitive-services) követően Kozák János egy mintaalkalmazást is összeállított az egyetem hallgatói számára, amelynek segítségével webes felületen illetve Androidos vagy iOS-es mobil eszközön is könnyen és egyszerűen kipróbálhatják a Microsoft Cognitive Services szolgáltatásának fontosabb elemeit. Az alkalmazáson keresztül két mesterséges intelligencia alkalmazások témájú előadás is megtekinthető felvételről.

Az alkalmazás

A https://www.facebook.com/GAMFMIK/posts/3932777746817999 linken elérhető alkalmazás olyan általános mesterséges intelligencia szolgáltatásokat kíván bemutatni és kipróbálhatóvá tenni, mint a fénykép alapján történő arcfelismerés; fénykép alapján leírás készítése a kép tartalmáról; karakter felismerés; hangulat és nyelv felismerése valamint lényegkiemelés szöveg alapján; és aktuális helyzet megállapítása.

Telepítés és használat

A szoftver mobil alkalmazásként és webes böngészőn keresztül is futtatható.

Futtatás mobil alkalmazásként

Először le kell tölteni a Power Apps keret programot (Androidon és iPhone-on egyaránt), majd az alkalmazásba be kell jelentkezni a felhasználónév@o365.uni-neumann.hu alakú felhasználó azonosítóval (pl. kovacs.robert@o365.uni-neumann.hu), majd el kell indítani az „MI App” nevű alkalmazást.

iPhone/iPpad telepítő: https://apps.apple.com/us/app/power-apps/id1047318566

Android telepítő: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.msapps

Futtatás böngészőből

Böngészőben nyissuk meg a https://make.powerapps.com oldalt, majd jelentkezzünk be a felhasználónév@o365.uni-neumann.hu felhasználói fiókunkkal, a bal oldali menüben válasszuk ki az alkalmazások menüpontot, és az alkalmazások listájában kattinsunk az az „MI App”-on.

Arcfelismerés

Bizonyos (Microsoft által meghatározott) algoritmusok segítségével képes egy feltöltött kép alapján kor, nem, érzelmek, stb. információk beazonosítására.

A menühöz a bal felső sarokban megjelenő házikóra kattintva térhetünk vissza.

Képelemzés (Kép leírás, körülírás)

Ez a szolgáltatás képek analizálását, információk kinyerését teszi lehetővé a kép tartalmát illetően.

A menühöz a bal felső sarokban megjelenő házikóra kattintva térhetünk vissza.

Karakter felismerés (OCR)

Optikai karakterfelismerési (OCR) képességeket tartalmaz, amelyek kinyerik a feltöltött képekből a nyomtatott vagy kézírásos szöveget. Támogatott fájlformátumok: JPEG, PNG, BMP, PDF és TIFF.

A menühöz a bal felső sarokban megjelenő házikóra kattintva térhetünk vissza.

Hangulat, nyelv, lényegkiemelés

Szöveg alapú hangulatelemzéssel behatóbb ismereteket szerezhetünk a szöveg írójának véleményéről. Számos nyelven írt szöveg kiértékelésére képes a szolgáltatás.

A Text Analytics API számos nyelvet, változatot, dialektust és néhány regionális/kulturális nyelvet képes észlelni, és az észlelt nyelveket a nevükkel és kóddal kell visszaadnia.

A menühöz a bal felső sarokban megjelenő házikóra kattintva térhetünk vissza.

Aktuális helyzet

Ha engedélyezzük az alkalmazás illetve a böngésző számára a tartózkodási helyhez történő hozzáférést, a Microsoft helymeghatározási szolgáltatása a GPS, a közeli vezeték nélküli hozzáférési pontok és a mobilhálózati adótornyok adatai, valamint az IP-cím kombinációja alapján meghatározza az eszköz helyét.

A menühöz a bal felső sarokban megjelenő házikóra kattintva térhetünk vissza.

AI előadások

Az alkalmazás segítségével a Cognitive Services a gyakorlatban és A Microsoft Power Apps AI képességei című előadások tekinthetőek meg.

A szoftver készítője

Kozák János a GAMF Műszaki és Informatikai Karon szerzett mérnökinformatikus oklevelet, és tanácsadóként valamint óraadóként évek óta támogatja az Informatika Tanszék munkáját és az informatikai képzést. Jelenleg a CollabIT Zrt-nél dolgozik, mint Microsoft TSP. Fő szakterülete a Microsoft 365, Azure, valamint a köré épülő technológiák.

A munkája során meghatározó szereppel rendelkezik az üzleti- és csoportmunka folyamatok kialakítása, újragondolása és fejlesztése, valamint az e köré épülő termékek képességeinek bemutatása elsősorban Microsoft 365, SharePoint és Power Platform alapokon.

2020-ban a Microsoft negyedik éve jutalmazta meg a MVP (Most Valuable Professional) címmel, amely a Microsoft legnagyobb szakmai kitüntetése, és azok a szakemberek kaphatják meg, akik nem csak elmélyednek egy-egy témában, hanem különböző előadások, projectek, szakmai publikációk során meg is ismertetik azokat a szélesebb közönséggel.