Logisztika verseny 2023

VII. Egy nap alatt a logisztika körül verseny Neumann János emlékére

…egy maratoni küzdelem a jövő logisztikusainak

7 éve indult Kecskeméten a Neumann János Egyetemen a logisztikai mérnöki alapképzési szak, és idén januárban már a hetedik alkalommal rendezték meg a 24 órás versenyt középiskolásoknak az egyetem Informatikai Tanszékének logisztikai szakcsoportjában dolgozó oktatói és kutatói.

A verseny célja, hogy a középiskolások megismerjék a logisztikusok világát és sokrétű munkáját, az Egyetemet, és persze az is, hogy egy izgalmas kalandban legyen részük.

De miért jó ez a verseny valójában, és mik az eredményei az eddigi versenyeknek? Erről kérdeztük Dr. Török Erikát, a logisztika szakcsoport vezetőjét.

Ha értékelni akarjuk a verseny sikerét és hasznosságát, arról az eddigi résztvevőket kell megkérdeznünk, és ezt egyébként meg is tesszük minden évben. Nagy örömmel mondhatom Önöknek, hogy eddigi résztvevőink mindig feltöltődve, sok új tapasztalattal, élménnyel és boldog fáradtsággal utaztak haza a verseny után. Fáradtsággal is, mert ez a verseny valóban 24 órás. Péntek délben kezdünk, és szombat délben zárjuk a versengést. Ez idő alatt a gyerekek pihenhetnek kicsit, ha akarnak, de általában egész éjjel fent vannak, hiszen folyamatosan dolgozniuk kell a feladatokon, és persze mindenki győzni akar.

Számunkra az egyik legértékesebb visszajelzés ebben az évben az volt, hogy jelentős túljelentkezés volt a versenyre. Összesen 35 csapat jelentkezett, de mi csak 20 csapatot tudtuk fogadni, így – nagy sajnálatunkra – 15 csapat nem vehetett részt a versenyen.

Kik jelentkeztek a versenyre, és hogyan lehetett jelentkezni?

Az ország minden részéről jelentkeztek csapatok. Mára már nagyon sok középiskolában ismernek minket és ismerik ezt a rendezvényt. Sok tanár úgy búcsúzik tőlünk a verseny végén, hogy „Viszlát jövőre, hozom majd a csapatom!”.

Ezért megéri dolgozni!

De dolgozni a csapatoknak is kell, és már a jelentkezéskor is! Idén egy tesztet kellett kitölteniük, ami alapján beválogattuk a csapatokat. A meghívottak listája a teszt eredményei alapján alakult ki.

Örömmel láttuk, hogy voltak csapatok pl. Debrecenből, Budapestről, Kaposvárról, Békéscsabáról, de persze Kecskemétről és környékéről is. Ez tehát valóban egy országos küzdelemmé fejlődött mára.

Milyen feladatokat kell megoldani a csapatoknak?

A 24 órát úgy próbáljuk mindig értékes tartalommal megtölteni, hogy abban legyen versengés, tudás- és információ-átadás és élmény is.

Minden évben van egy logisztikai főfeladat, amit már a verseny elején megismernek a csapatok és annak prezentálása, majd értékelése zárja a versenyt. Idén egy szállítási és raktározási feladat volt, melynek egy vidéki elosztó központ megtervezése, és arról egy makett elkészítése is része volt.

Más kisebb-nagyobb feladatok folyamatosan váltják egymást. De nem csak szakmai feladatok vannak. Az idei újdonság egy szabadulószoba volt, egyik támogató partnerünk, a Ghibli Kft. szakemberei pedig elhozták a Profi-T-Ability logisztikai társasjátékukat, és azzal is volt egy megmérettetés.

Emellett más támogatóink, a Mercedes-Benz Hungary, mint főtámogató, a Duvenbeck, a Hillti, a Phoenix Mecano, vagy az IB Controll is érdekes játékokat szerveztek és rövid szakmai előadásokat tartottak a diákoknak.

Annak azért van egy különleges, kalandos hangulata, amikor például egy Mercedes személygépkocsihoz kell alkatrészeket komissiózniuk a diákoknak éjjel 12.30-tól az Egyetem aulájában… mert bizony, berendeztük az aulát, mintha a Duvenbeck raktárában lennénk…

Nem túlzás ilyen feladatokat adni középiskolásoknak? Erről már Skopp Stephan-t, az egyetem oktatóját kérdeztük, aki az idei főprojekt kitalálója volt.

7 év tapasztalata alapján állítom, hogy egyáltalán nem túlzás. A diákok eleinte mindig megijednek a feladattól, de összekapják magukat és sorban elkezdik megoldani a részfeladatokat. Az elején persze mi is tartottunk kicsit a nehézségi foktól, de a gyerekek bebizonyították, hogy bizony okos, rátermett lányok és fiúk.

És ez is fontos! Nagyon sok lány is érkezik hozzánk minden évben. Ezt egyébként a nappali és a levelező képzésünkön is tapasztaljuk.

A logisztika tehát már nem csak a fiúk és férfiak szakterülete, és ez így helyes, így lesz igazán szép a mi szakmánk!

És mi a tétje ennek a versengésnek?

Nekünk alapvetően az a legfontosabb, hogy egy izgalmas és érdekes programot szervezzünk a középiskolásoknak, miközben kicsit megismerik, és meg is szerethetik a logisztikusok életét és persze azt is reméljük, hogy ezáltal is egyre többen jelentkeznek hozzánk a logisztikai mérnök képzésünkre.

Ha verseny van, akkor a díjazás is fontos, és ebben sem csalódnak a versenyzők. Támogatóink nagyon sok tárgyi ajándékkal segítenek minket, amiket a verseny végén a csapatok hazavihetnek, és azért a több százezer forintos vásárlási utalványok is jól jönnek a legeredményesebbeknek, akik emellett az elismerő okleveleket is büszkén mutogatják majd a suliban, mondta Dr. Tóth Ákos oktató, oktatási dékánhelyettes, aki a versenyt levezető házigazda szerepét is felvállalta ebben az évben.

Végül azért azt is egy értékmérőnek érzem, hogy valóban sokan szervezzük ezt a versenyt. Ez a munka már hónapokkal ezelőtt elkezdődött, és a dátum közeledtével egyre nagyobb volt az izgalom bennünk. A verseny alatt mi sem aludtunk sokat, és az önkéntes és nagyon lelkes egyetemista segítőink sem, de a verseny utáni gyors értékelésünkön csak mosolygós, vidám arcokat láttam és mindenki azt mondta, hogy jövőre is jönni akar.

Úgyhogy folytatjuk!

Viszlát 2024-ben a következő 24 órás versenyünkön!!!