Együttműködési Megállapodás jött létre a Neumann János Egyetem és a Szegedi Szakképzési Centrum között

Együttműködési megállapodást írt alá a Neumann János Egyetem és a Szegedi Szakképzési Centrum, a GAMF Műszaki és Informatikai Kar Deák Ferenc termében. A megállapodás célja, hogy a két intézmény közötti szakmai együttműködés kereteit és feltételeit meghatározza, partneri viszonyukat elmélyítse. 

Az egyetem részéről dr. habil. Fülöp Tamás rektor úr elmondta, hogy közös felelősségük az informatikai, műszaki területre igyekvő fiatalok létszámát növelni a felsőoktatásban. “Hatalmas kereslet van a munkaerőpiac szempontjából ezekre a területekre és úgy gondolom, hogy ez az együttműködés egy nagyon komoly lehetőséget jelent mindkét fél számára.” 

Erdélyi Margit, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, hogy ez az alkalom egy hosszas előkészítő munka eredménye, illetve ezzel egy olyan hiánypótló részt emelnek be a Szegedi Szakképzési Centrum repertoárjába, ami eddig nem volt. 

“Van ugyan együttműködési megállapodásunk más egyetemekkel, de ezen a területen nincs. Azt is látjuk, hogy ezek a területek – a logisztika és szállítmányozás, illetve az informatika és távközlés olyan területek, ahol a munkaerőpiac felvétel korlátlan.”

“Várjuk az iskolákból kiérkező tanulókat, várjuk azokat, akik nem csak középfokú, hanem felsőfokú ismeretekkel rendelkeznek ezeken a területeken. Szükség van arra, hogy a technikumok és az egyetemek együttműködjenek, ugyanis nincs jobb megalapozása egy szakirányú felsőoktatási továbbtanulásnak, mint egy technikumi jól megalapozott szakmai tudás. A főigazgató arról is beszélt, hogy úgy véli, a Neumann János Egyetemmel való együttműködés után egyenes út várja a tanulókat a felsőoktatás irányába, mely után a munkaerőpiacon egy jól használható tudással kilépve szolgálják majd a nemzetgazdaságot. “

Blatt-Bogdány Csilla Petra, a Szegedi SZC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium igazgatója elmondta, hogy intézményükben jelenleg öt ágazatban folyik oktatás. “Igyekszünk ezáltal mind a diákjainknak, mind a szülőknek mind pedig a munkaerőpiacnak megfelelni, hogy olyan oktatott szakmákat tudjunk előhívni, olyan iskolai programokat és lehetőségeket tudjunk megszervezni, amelyek megfelelnek nekik”. 

“Az egyetemmel való együttműködés biztosítja az informatika és távközlés, valamint a közlekedés és szállítmányozás ágazatok diákjai számára azt, hogy egy új út nyíljon meg számukra a továbbtanulás területén” 

Az itt aláírt együttműködési megállapodás a korábbi években megkezdett közös munka kiteljesedése, melynek során az egyetem  Neutech kamionja már felkereste a Gábor Dénes Technikumot, ahol nagy sikerű foglalkozások keretében mutatta be a diákoknak, hogy milyen lehetőségek várják őket kecskeméti egyetemistaként.